๑๖/๑/๕๑

-:- Ratatouille -:-




French version

The word Ratatouille comes from "touiller," which means to toss food. Ratatouille originated in the area around present day Nice. It was originally a poor farmer's dish, prepared in the summer with fresh summer vegetables. The original Ratatouille Niçoise used only courgettes (zucchini), tomatoes, green and red peppers (bell peppers), onion, and garlic. The dish known today as ratatouille adds aubergine (eggplant) to that mixture.French ratatouille is usually served as a side dish, but also may be served as a meal on its own (accompanied by rice, or simple French bread). Tomatoes are a key ingredient, with garlic, onions, zucchini (courgettes), aubergine (eggplant), bell peppers (poivron), some herbes de Provence. All the ingredients are sautéed lightly in olive oil.

Comparable dishes in other cuisines

In the Philippines, two dishes called pinakbet and dinengdeng share a similar look and very similar ingredients with ratatouille. Both dishes include eggplants, tomatoes and onions among others and bear a striking similarity to ratatouille. There is a Maltese version of ratatouille called kapunata, which is very similar to its French counterpart. Kapunata is made with tomatoes, green peppers, eggplant, and garlic. Olives and capers are optional but common additions to this recipe, especially when it is served with grilled fish. A similar recipe is called caponata in Italian, while a comparable Spanish dish is called pisto and the Hungarians have lecsó (the vegetarian version without kolbasz). Also there are a Bulgarian version of ratatouille named lovechild and a Romanian one which is called ghiveci. A similar dish in Southern Slavic cuisine called đuveč, but in most versions it contains green beans and rice. It's often served as a side dish with grilled meat. The Greeks have a similar dish called briami, which typically includes potatoes. Two comparable Turkish dishes, imam bayıldı (which translates to: "the imam swooned"), uses small eggplants sliced lengthwise as outer shells for an aromatic vegetable filling and türlü (translated: "vegetable cassarole"), uses a mixture of various vegetables. Similar filled eggplant exists in Venetian and Dalmatian/Croatian cuisine, but it includes salted sardines or anchovies. American chef Thomas Keller invented a contemporary variation, confit byaldi, for the 2007 animated film Ratatouille.

คำศัพท์

aubergine พืชจำพวกมะเขือม่วงซึ่งมีผลเป็นรูปไข่ที่กินได้ , สีม่วงเข้ม

separately 1.แยกออก 2. แยก 3. แยกกัน 4. แบ่งสรร5. แยกแยะ 6. วินิจฉัย

alternatively 1. ทางเลือก2. ของที่จะเลือก3. วิธีการที่พอจะเลือกได้4. อีกทางหนึ่ง5. อีกวิธีหนึ่ง
zucchini 1.แตงชนิดหนึ่งที่คล้ายแตงกวาแต่มีเปลือกเรียบสีเขียวเข้ม
comparable 1. ซึ่งเปรียบเทียบกันได้2. พอเปรียบเทียบได้3. เทียบเคียงได้
slice 1. แผ่นบาง 2. แผ่นเฉือน 3. ชิ้นบางๆ 4. ส่วนแบ่งบางๆ
lengthwise 1. ตามยาว
sardines. ปลาซาร์ดีนนิยมทำเป็นปลากระป๋องเป็นปลาในตระกูล Clupeidae
anchovies. ชื่อปลาในตระกูล Engraulidae คล้ายปลา herring
contemporary 1. ซึ่งเกิดขึ้นพร้อมกัน 2. เกี่ยวกับสมัยเดียวกัน 3. บุคคลที่ร่วมสมัยร่วมยุค
variation1. การเปลี่ยนแปลง 2. รูปแบบที่เปลี่ยนแปลง 3. ความคลาดเคลื่อน4. การเปลี่ยนแปลงจากวงจรเดิม

1 ความคิดเห็น:

ไม่ระบุชื่อ กล่าวว่า...

...please where can I buy a unicorn?